Stap 1
Probeer na te gaan wat de mogelijke oorzaak van het gedrag kan zijn.
- Uit woede omdat ze iets willen dat niet (meteen) kan of mag
- Uit onmacht agressief reageren (fietsen lukt niet, nog niet genoeg fysiek ontwikkeld
- Jaloers op anderen
- Ergens bang voor zijn
- Reactie op gedrag van een ander (bijvoorbeeld op plagen, klap van een ander
- Als het kind het gevoel heeft in de steek gelaten te worden (echtscheiding, ziekenhuizen
- Strijd om macht (wie is de baas)
- Aandacht trekken (op negatief gedrag wordt vaker gereageerd)
- Uit verveling agressief gedragen
- Veranderingen in de thuissituatie
Stap 2
Ga na wat je eigen gevoel is over het kind? Welke invloed heeft dit op het gedrag van jou als leidster naar het kind? Hoe vaak knuffel je dit kind in verhouding met andere kinderen?
Stap 3
Bij regelmatig terugkerend agressief gedrag observeer het kind dan gedurende een periode en probeer te achterhalen op welke momenten het kind het gedrag vertoont/gaat vertonen. Probeer te bekijken of hier een algemene lijn inzit; bijvoorbeeld het kind geeft altijd eerst een knuffel en bijt dan, of het kind bijt alleen nieuwe kinderen. Bekijk of je de situatie die aanleiding kan zijn tot het vertonen van het gedrag zou kunnen ombuigen of kinderen kunt afleiden.
Aanpak algemeen
Als je agressief gedrag ziet aankomen, maak oogcontact en benoem wat je ziet: "ik zie dat je met de auto’s van Peter wil spelen, zal ik je even helpen en zullen we dat samen gaan vragen aan Peter".
Van groot belang is consequent reageren. Maak duidelijk dat er regels en afspraken gelden in het kinderdagverblijf of binnen de groep. Hanteer deze regels consequent (vind het niet de ene keer wel goed en de andere keer niet). Voorbeeld: vind het nooit goed dat ze jouw slaan, reageer hier altijd op. Besteed in de groep aandacht aan de sociale ontwikkeling van kinderen; leer ze hoe ze met elkaar kunnen spelen, dat gaat niet vanzelf.
Agressie kan een manier van aandacht vragen zijn, deze kinderen krijgen over het algemeen gedurende de dag veel negatieve aandacht. Probeer eens uit om in een uur minimaal twee keer positieve aandacht aan het kind te geven (bijvoorbeeld op het moment dat het fijn samenspeelt of aardig tegen jouw is). Vergeet niet dat tegenover 1 keer negatieve aandacht, 4 complimentjes moeten staan om die ene negatieve recht te trekken.
Toon waardering voor een ruzie die zonder slaan wordt opgelost. Dat geeft de kinderen een goed gevoel en het effect kan zijn dat kinderen het vaker proberen.
Belonen en straffen: kies je voor straffen van het gedrag, kies dan voor een duidelijke en consequente straf en een straf die het kind begrijpt en past bij de leeftijd. Even een time-out, even alleen zitten op een bepaalde plek kunnen hier voorbeelden van zijn. Bedenk hierbij echter wel dat straffen geen nieuw gedrag aanleert!! Je zult dus altijd weer door middel van belonen en complimentjes geven op de momenten dat het goed gaat het kind nieuw (sociaal) gedrag aan moeten leren.
Ouders: advies agressie aan ouders 0-4
- Probeer met de ouders te praten over het gedrag van het kind;
Herkennen zij het gedrag ook? Zo ja, wanneer dan? (bijvoorbeeld in de thuissituatie, of bij familiebezoek) (Zo nee, leg uit wanneer het gedrag zich voordoet; zorg daarvoor dat stap 1 tot en met drie goed doorlopen is zodat je goed inzichtelijk hebt wanneer het gedrag zich voordoet) - Wat zien de ouders als oorzaak van het gedrag van hun kind?
- En wat vinden zij van dat gedrag?
- Hoe reageren de ouders er thuis op
Tips voor ouders
Probeer de oorzaak te achterhalen. Acceptatie van- en begrip voor het kind kan opluchten. Geef het goede voorbeeld: zelf een klap geven of bijten lost niets op. Kinderen nemen gedrag over. Stel duidelijke regels, dit biedt veiligheid voor het kind. Blijf zelf rustig. Zet het kind even apart of ga zelf even de kamer uit. Zelf boos worden versterkt de driftaanval. Geef duidelijk aan welk gedrag je niet wilt hebben en vertel wat het kind wel kan doen. Geef positieve aandacht: door complimenten groeit het zelfvertrouwen
Ik hoop dat ik jullie geneog heb geinformeerd over de agressieve gedrag en ik wil jullie ook even vragen of jullie op stage met agressieve gedrag meegemaakt hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten