Een weblog met informatie over kinderopvang


maandag 3 december 2007

Pesten


Ik wil even over pesten vertellen, dit onderwerp vind ik heel belangrijk, want zo'n situatie kom je vaak voor tegen. En je moet ook goed weten hoe je moet hier handelen. Dus ik heb hier informatie gezocht en jullie kunnen ook lezen en ook een beetje iedee krijgen.

Wat houdt pesten in?
Onder pesten wordt verstaan: het langdurig uitoefenen van geestelijk en/of lichamelijk geweld door een persoon of een groep tegen een eenling die niet in staat is zich te verdedigen. Pesten kan vele vormen aannemen.
Kinderen kunnen worden nageroepen, uitgescholden of belachelijk gemaakt worden. Soms worden kinderen ook vernedert of wordt er geslagen, geschopt en geknepen Maar pesten kan ook een passievere vorm aan nemen, waarbij het kind wordt buiten gesloten en genegeerd, iets wat net zo pijnlijk kan zijn als schelden of slaan. Pesten komt ook niet af en toe voor, zoals plagen, om daarna weer enige tijd te verdwijnen. Pesten gebeurt vaak, soms dagelijks.
De gepeste is het doel van de agressie. Dit kind is vaak sociaal niet aanvaard in de groep en staat relatief hulpeloos ten opzichte van de agressie door meestal te passief en soms te provocerend te reageren.

Gevolgen en signalen
Kinderen die gepest worden, schamen zich vaak en durven er niet goed met anderen over te praten. Zélfs niet met hun ouders. Maar vaak is uit signalen wel op te maken dat er iets aan de hand is.

Mogelijke signalen zijn:


  • Angst om naar school te gaan, last krijgen van nare dromen en concentratiestoornissen waardoor de schoolprestaties achteruit gaan.

  • Ook lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid kunnen wijzen op pestproblematieke. Vaak zien we ook dat deze kinderen steeds somberder worden of zich steeds meer terugtrekken.

  • Onder meer in de vorm van depressie, gebrek aan zelfvertrouwen en stoorende herinneringen.

Pesten stopt nooit vanzelf.
Om pesten te stoppen moeten er maatregelen genomen worden. In eerste instantie naar de pester en de gepeste toe. Maar ook de groep, de ouders en de leerkracht moeten hierbij betrokken worden. Bij het bestrijden van pesten wordt meestal uitgegaan van de vijfsporen-aanpak:



  • Steun bieden aan het kind dat gepest wordt:

  • Steun bieden aan het kind dat zelf pest:

  • De middengroep betrekken bij de oplossingen van het pestprobleem:

  • Werken aan het tot stand brengen van een algemeen beleid van de school rond veiligheid en pesten waar de hele school bij betrokken is.

  • De ouders steunen


Alleen op deze manier kan het pesten grondig aangepakt worden.


Ik denk dat pesten heel belangrijke onderwerp is, want je komt altijd zo'n situatie tegen op je werk of op je omgeving en je moet heel goed weten hoe je hier moet handelen. Hier zijn de kinderen heel gevoelig voor, ze kunnen gauw zich eenzaam voelen. en de ontwikkeling van hun achteruit gaan. Zo denk ik er over dat we heel goed op moeten letten wanneer een kind gepest wordt. En het met een beste manier handelen.

Geen opmerkingen: